Usein kysyttyä

Mikä on RSS-virta?

Blogeista (ja muista tietolähteistä) saa nykyään sisältöä RSS-virran muodossa. RSS-virrassa on pelkästään sisältö, tieto kirjoittajasta, linkki lähteeseen sekä muuta metadataa muun muassa siitä, mihin julkaistu sisältö liittyy.

Kun sinulla on tietokoneessasi RSS-lukija, siihen voi syöttää sellaisten RSS-virtojen osoitteita, joista olet kiinnostunut. Aina, kun joku kirjoittaa jotakin kiinnostavaa, ilmestyy kirjoitus heti työpöydällesi. Tämä perustuu siihen, että RSS-lukija valvoo satoja eri virtoja, jotka saattaisivat kiinnostaa sinua. Sisältö tulee siis lukijansa luokse. Erilaiset blogien hakupalvelut taas käyttävät RSS-virtoja tiedon keruuseen siitä, mitä blogeissa kirjoitetaan juuri tänään.
Uudemmissa selaimissa on RSS-virran automaattinen tunnistus. Kun sivulla on RSS-virta, voi selaimelle tehdä elävän kirjanmerkin. Tämä tekee blogista kansion lukijalle, johon automaattisesti päivittyvät kaikki artikkelit siten, että otsikoista tulee erilliset kirjanmerkit näihin artikkeleihin. Vaikka sivulla ei kävisi, näkee silti, mistä siellä kirjoitetaan.

Kaikki omassa blogissasi kirjoittamat artikkelit ovat valmiiksi saatavilla RSS-virtana. Sivun alalaidassa oleva linkki ’artikkelit RSS-virtana’ syntyy automaattisesti. Blogin asetuksissa voi valita esimerkiksi tuleeko RSS-virtaan koko artikkeli ja kuinka monta tuoreinta artikkelia RSS-virrassa julkaistaan. Tämä on kohdassa Asetukset > Lukeminen. Oletusarvona on 10 viimeisintä artikkelia ja ne julkaistaan kokonaan RSS-virrassa.

Mihin paluuviite liittyy?

Paluuviite on osoite, jota käytetään, kun kommentoidaan jonkun toisen kirjoittamaa tekstiä omassa blogissa. Saat paluuviitteellä aikaan linkin omaan blogiisi muualla julkaistusta sisällöstä. Paluuviite voi olla missä tahansa sivustolla.

Vastaavasti omassa blogissasi olevasta artikkelista voi joku kirjoittaa jossain toisaalla. Sinne tehty sisältö leviää näin blogeissa, jos se herättää keskustelua.

Mitä ovat avainkentät?

Avainkentät liittyvät blogiohjelman toimintaan. Niiden avulla voidaan toteuttaa artikkeli- ja sivukohtaisia asetuksia. Tällä hetkellä käyttäjien blogeissa ei ole avainkenttiä käyttäviä ominaisuuksia.

Leave a Reply

  • (will not be published)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>